Te mięciutkie ciasteczka dyniowe są hitem w moim domu. Robi się je bardzo łatwo

Dodano:
Ciasteczka dyniowe Źródło: Shutterstock
Te ciasteczka dyniowe robię co roku, bo są nie tylko łatwe i szybkie do przygotowania, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Zaskakują miękkością, a ich smak podkręca pomarańczowy lukier.

Te ciasteczka dyniowe robię co roku od lat, a takie przepisy są moimi ulubionymi, bo jest łatwo, szybko i smacznie. Ciasteczka są świetne jako dodatek do kawy, można je spakować do pracy, do szkoły czy na podróż. Nie znam nikogo, kto by powiedział, że mu te ciastka nie smakują. Dla wielu za to zaskoczeniem jest ich miękkość. Bazą tych ciasteczek jest puree z dyni, a z ich zrobieniem poradzą sobie również dzieci.

Jak zrobić puree z dyni?

Dyniowe puree możesz zrobić na dwa sposoby. Albo upiec kawałki dyni do miękkości i zmiksować na gładko, albo pokroić dynię w kostki, gotować do miękkości w garnku z odrobiną wody i następnie zmiksować. Gotowe dyniowe puree można mrozić albo pasteryzować w słoikach. Wówczas od razu najlepiej podzielić je sobie na odpowiednie dla siebie porcje (np. po 250 ml). Mając zapas takiego puree można robić ciasteczka dyniowe, ale też inne przepisy z dynią nie tylko w sezonie na to warzywo. Dyniowe puree można wykorzystać do ciast, sosów, zup, past kanapkowych czy różnego rodzaju pasztetów.

Jak zrobić miękkie ciasteczka dyniowe?

Przepis na ciastka jest dziecinnie prosty. Wystarczy przygotować część mokrą i suchą, a następnie je wymieszać. Potem już tylko trzeba wyłożyć porcje ciasta na blachę i upiec.

Rada: zamiast cynamonu możesz dodać do ciasta również przyprawę piernikową lub inną mieszankę korzennych przypraw.

Przepis: Miękkie ciasteczka dyniowe

Pyszne ciastka z dynią i cynamonem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
137 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaZmiksuj lub utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, wanilię i puree dyniowe. Zmiksuj na gładko. Wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól w osobnej misce. Następnie wymieszaj razem składniki suche i mokre.
  2. Pieczenie ciastekRozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nakładaj łyżką porcje ciasta. Piecz ciasteczka ok. 12-15 min.
  3. Robienie lukruGotowe ciastka możesz ozdobić lukrem. Utrzyj cukier puder z sokiem pomarańczowym i nałóż lukier na ciasteczka. Nim zastygnie, posyp go odrobiną cynamonu.

Inne warianty na wykończenie dyniowych ciasteczek

Ja najbardziej lubię dyniowe ciasteczka z lukrem pomarańczowym i taką wersję podaję w przepisie, ale możesz pominąć dodatek lukru. Ciasteczka są rewelacyjne również bez niego. Można je też udekorować polewą czekoladową (zarówno z białej, jak i z ciemnej czekolady). Lukier czy polewę można dodatkowo oprószyć cynamonem, posiekanymi drobno orzeszkami czy dowolnymi posypkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...